Legenda satului Țipala, după monografia “Țipala și sateliții săi”.
Comuna Țipala, situată la 35 km. de capitala Republicii Moldova are în componența sa trei localități –Țipala, Bățați, Budăi si posedă o moșie de 4.186 ha de pămînt, se află într-o regiune pitorească de câmpie și mici coline prielnice pentru culturile agricole. Ea întrunește 1.497 de gospodării cu o populatie de 4300 locuitori.
Satul Tipala î-si trage obîrșia din anul 1595, dupa unele documente din arhivă . Localitatea este intretăiată în doua de un râușor .
Sătenii de pe ambele maluri sunt legați prin patru poduri de piatra si opt punți aeriene . Izvorul dadu cep într-un crâng de salcâmi, alături de câteva bordee și un țarc pentru cai. . Deoarece râușorul forfotea de țipari ,ziși chișcari (niste pesti lungi și elastici) au numit apa curgatoare ȚIPALA. De-a lungul râușorului Tipala , pe o parte și pe alta , crescuse ca ciupercile dupa ploaie , pilcuri răzlețe de căsuțe. Țiparii , în anii de foamete, serveau un nesecat depozit alimentar pentru populație. Siliștea infiripată aici între colinele pitorești multa vreme nu poseda un nume . Abea dupa ce o haita de tătari au dat foc acestui cuib uman , băștinașii au numit siliștea AFUMAȚI . O haba de vreme satul avea 2 toponime AFUMAȚI si ȚIPALA. Istoria satului Țipala e strâns legata de murmurul si zbuciumul acestui pârău neobosit Meleagul comunei e răcorit de nenumărate cișmele, izvoare și fântâni. De la el î-și trage seva si proveniența sa . Alături de mai multe siliști de pe Botna au prins rădăcini si siliștile rezăsești BALȚATȚI si BUDĂI. Ele nu o data au fost transformate în scrum cu tot cu documente de epocă . Satele Țipala, Budai si Bălțați, fondate de voievozii moldoveni ,mazili si razeși î-și deapănă existența din adincul secolelor , trecând prin razboaie , epidemii și calamități naturale.
Astăzi locuitorii de la Țipala , prin truda si harul lor , au sfințit aceste locuri, au facut ca numele așezări sa fie cunoscut în toată țara. Satul Țipala a fost dintotdeauna o localitate de plugari cu oameni dârji și vrednici gospogari. Au știut permanent să facă față problemelor cu care se confruntă localitatea. La Țipala ,oamenii caută mereu să schimbe ceva: demolează case vechi și înalță altele noi, curată fântânile, se deschid noi magazine, punând multă dragoste și pasiune în ceea ce fac. Pe unda națională Țipala se mândrește cu cu savant, profesori, oameni de artă ,sportivi. Consiliul local ales din 13 persoane și primarul comunei, D-ul Ilie Castraveț ,votat pentru a treia oară ,lucrează în strânsă armonie cu instituțiile și populația din localitate. Primăria este înfrățită cu un șir de județe din România, făcând schimb de experiență. Locuitorii satului promovează obiceiurile și tradițiile culturale, străduindu-se să păstreze vie flacăra spiritului strămoșesc.